Vliegen naar Ierland en Egypte vanaf Eelde is niet wat het lijkt; politiek vraagt opheldering

nieuws
Foto: Kas van Zonneveld / Groningen Airport Eelde

De fracties van GroenLinks, D66, SP, Partij voor de Dieren en Volt in de Provinciale Staten vragen het provinciebestuur om opheldering over de onlangs aangekondigde commerciële vluchten van Eelde naar Ierland en Egypte. Die vluchten zijn namelijk niet wat het lijkt.

“Vooropgesteld, Ierland en Egypte zijn prachtige landen en daarmee ook interessante bestemmingen”, vertelt GroenLinks-Statenlid Bas de Boer. “Maar als je dieper de materie in duikt dan blijkt het bij Ierland alleen om pakketreizen te gaan. Het Emerald Isle is vanaf Eelde alleen te bereiken als je er een volledige vakantie bij boekt.”

“Binnenlandse vlucht die je ook per trein af kunt leggen”
Voor Egypte is het volgens de fracties nog bonter. “Je vliegt vanaf Eelde niet naar de badplaats Hurghada maar naar Maastricht Aachen Airport, waar je aansluiting hebt op een andere vlucht. We hebben het in dit geval over een binnenlandse vlucht die ook bijvoorbeeld per trein afgelegd zou kunnen worden. Wij willen van het provinciebestuur weten hoe zij deze recente ontwikkelingen vinden rijmen met de ingeslagen strategie en de financiële gezondheid van Groningen Airport Eelde. Hoe verhoudt een binnenlandse vlucht naar Maastricht zich met de ambitie om duurzame luchthaven te willen zijn? En hoe wordt er aangekeken tegen provinciale financiële bijdragen die nu eigenlijk gebruikt worden als subsidie voor vakantievluchten?”

“Ontwikkelingen scherp in de gaten houden”
Aanleiding voor het stellen van de vragen is het Jaarverslag en de Jaarrekening 2023. Daaruit blijkt dat er over vorig jaar een negatief resultaat is geboekt. De Boer: “Net als in 2022 toen er ook rode cijfers werden geschreven. Voor de partijen, die nu deze vragen stellen, is dit geen nieuws, maar het geeft wel aanleiding om de ontwikkelingen rond de luchthaven scherper te volgen. Daarom waren we verrast door de onlangs aangekondigde vluchten.”

Aandelen Tynaarlo
De provincie Groningen is naast de provincie Drenthe en FB Oranjewoud aandeelhouder van het vliegveld. Aanvankelijk waren de gemeente Groningen en Assen ook aandeelhouder. Assen heeft haar aandelen aan het vliegveld geschonken, het aandeel van Groningen is overgenomen door Oranjewoud. Eerder dit jaar zijn ook de aandelen van Tynaarlo beschikbaar gekomen. De Boer: “Deze zijn nu in beheer van een vennootschap. Eerder werd gesproken over het instappen van de Schiphol Group in het vliegveld. Wij zijn benieuwd, nu er aandelen beschikbaar zijn, of er gesprekken gevoerd worden en hoe realistisch het is dat de Schiphol Group in gaat stappen.” De vragen zullen woensdag behandeld worden.

Ierland en Egypte
Vliegen vanaf Eelde naar Ierland kan vanaf volgend jaar zomer. Reisorganisator BBI Travel start dan met een nieuwe chartervluchtverbinding tussen Groningen Airport Eelde en Ireland West Airport nabij het dorpje Knock. Naar de Egyptische badplaats Hurghada kan vanaf komende winter. Deze reis wordt uitgevoerd door touroperator Corendon.