VVD wil einde aan ‘recht van de sterkste’ op Grote Markt

nieuws
Foto OOG TV. Gedeelde ruimte Grote Markt.

De VVD-fractie in de gemeenteraad stelt woensdag vragen aan het gemeentebestuur over de verkeersveiligheid op de Grote Markt. De fractie merkt op dat dagelijks voetgangers (bijna) worden aangereden, onder meer vanwege onduidelijkheid over waar fietsers mogen rijden.

De VVD wijst op specifieke gevaarlijke punten, vooral op de routes die mensen nemen van de Gelkingestraat naar de Ebbingestraat en van de Oosterstraat naar het Kwinkenplein. De onduidelijkheid over het gebruik van de ruimte leidt tot verwarring en risico’s voor de veiligheid, stelt de VVD: “Inmiddels geldt het recht van de sterkste op de Grote Markt.”

Probleem speelt sinds verbouwing Grote Markt

Sinds de grootschalige verbouwing van de Grote Markt zijn twee fietsroutes van noord naar zuid over het plein: vanaf de Oude Ebbingestraat voor het Stadhuis langs naar de Gelkingestraat en vanaf de Oosterstraat langs de oostwand van de Grote Markt in de richting van de Kreupelstraat. De fietsroute van oost naar west (en vice versa) is verplaatst naar de Rodeweeshuisstraat en het Kwinkenplein.

Maar de fietsroutes zijn voor veel wielrijders en voetgangers onduidelijk aangegeven. Ook handhaaft de politie niet op het gebruik van de fietsroutes. Fietsers rijden daardoor ook vaak door gebieden waar nu alleen voetgangers mogen komen.

Wegmarkeringen aanbrengen

De VVD-fractie vraagt het college wat zij gaat doen om de verkeersveiligheid op de Grote Markt te verbeteren. Daarnaast wil de VVD weten of het college bereid is om wegmarkeringen aan te brengen, zodat duidelijkheid ontstaat in de huidige chaos.