Categorieën: Nieuws

Werkmanhof en Universitair Centrum Psychiatrie winnen Groninger Architectuurprijs 2024

Appartementencomplex Werkmanhof aan de Pelsterstraat en het Universitair Centrum Psychiatrie aan het Hanzeplein zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen bij de Groninger Architectuurprijs 2024. De prijzen werden uitgereikt in de voormalige Niemeyer-fabriek.

De afgelopen periode is er gezocht naar de beste nieuwe architectuurprojecten in de gemeente. Er was een juryprijs en een publieksprijs. De vakjury, die elk jaar uit een andere stad komt, kwam dit jaar uit Nijmegen. Zij bogen zich over negen genomineerde projecten. Het Werkmanhof werd aangewezen als winnaar. Dit gebouw werd vorig jaar in gebruik genomen. Het bestaat uit 29 appartementen en vijf commerciële ruimtes. Bijzonder is dat elke woning over een eigen nutsvoorziening beschikt en dat de appartementen gasloos zijn en energielabel A++ hebben. De tweede prijs ging naar Universitair Centrum Psychiatrie, de derde prijs naar Energiehub050.

Publieksprijs
Ook de mensen thuis konden aangeven welk gebouw zij het mooiste vinden. Een maand lang kon er op favoriete projecten gestemd worden. Bij het publiek ging de eerste prijs naar Universitair Centrum Psychiatrie. Dit gebouw aan het Hanzeplein werd eerder dit jaar geopend. Het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie vervangt verouderde huisvesting uit de jaren zestig die niet meer voldeed aan de zorgvraag en is onderdeel van de vernieuwingsoperatie. De tweede prijs ging naar de familie Wigboldus in Garmerwolde. Hun boerderij moest door verzakkingen gesloopt worden. Er is een nieuwe boerderij geplaatst die een moderne uitstraling heeft gekregen. De derde prijs ging naar de Energiehun050.

Bij de Groninger Architectuurprijs draait alles om de mooiste ontwerpen. Jaarlijks wordt er aan de hand van inzendingen de balans opgemaakt van de Groninger architectuur. Met de prijs wordt er aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp. De prijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen, GRAS en Atelier Stadsbouwmeester.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Voorstel voor nieuwe ringweg ten westen van Stad is voorbarig: “Wij zitten anders in de wedstrijd”

Het voorstel om een nieuwe ringweg ten westen van de stad aan te leggen, waardoor…

24 minuten geleden

Flow Festival strijkt zaterdag voor het eerst neer in Beijum: “We hopen dat het niet bij één editie blijft”

Op het terrein aan de Melsemaheerd in Beijum, waar tot 2012 verpleeghuis Innersdijk stond, vindt…

1 uur geleden

KNMI waarschuwt voor plaatselijk dichte mist

Weggebruikers in de provincie moeten in de nacht van vrijdag op zaterdag rekening houden met…

8 uur geleden

Eerste nederlaag Drs. Vijfje in eredivisie zaalvoetbal

De vrouwen van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond in Amsterdam met 3-1 verloren van Os Lusitanos.…

11 uur geleden

Weekend blijft waarschijnlijk droog met flink wat zon, daarna meer kans op nattigheid

De afwisseling van zon en wolkenvelden van vrijdag zet komend weekend door. Ook de afwezigheid…

12 uur geleden

Ook Vinkhuizen Bar dicht op last van burgemeester

Na Club Bordeaux laat burgemeester Koen Schuiling ook de Vinkhuizen Bar de deuren dicht houden.…

12 uur geleden