Categorieën: Nieuws

Wethouder bestrijdt paternalistische toon in gratis cursus rondkomen

Wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede is het niet eens met de sticker die de fractie van D66 plakt op de gratis cursus rondkomen. Volgens de partij klinkt er in de cursus een paternalistische toon door.

De cursus wordt al enige tijd aangeboden in de gemeente. Aanvankelijk was de naam van de cursus ‘Rondkomen kun je leren’. D66 vroeg vorig jaar of er ook een andere naam gegeven kan worden. Raadslid Mirjam Gietema: “Wat we zien is dat de invulling van het programma hetzelfde lijkt de blijven. ‘De cursus bestaat uit een viertal lessen. Hierin leer je omgaan met je geld. Daarnaast leggen we uit op welk geld je recht hebt. Misschien heb jij wel recht op één van de landelijke of gemeentelijke regelingen. Ook helpen we met je administratie, hoe je kunt besparen en hoe je schulden kunt voorkomen.’ Hierin lezen wij een wat paternalistische toon. Hoe gaat het college de invulling, toon en taal aanpassen, zodat de bijeenkomsten een laagdrempelige manier worden voor inwoners?

Wethouder Eelco Eikenaar (SP): “Cursus is niet de kern van ons beleid”
Wethouder Eikenaar geeft aan vanaf het begin niet gelukkig te zijn geweest met de aanvankelijke naam. “Met de naam ‘rondkomen kun je leren’ wordt de suggestie gewekt dat je met een laag inkomen, als je maar een cursus volgt, ineens wel genoeg geld hebt. Dat is niet de realiteit. Dat is de reden dat we de naam van de cursus aan willen gaan passen. Het is wel belangrijk om daar bij op te merken dat deze cursus niet de kern is van ons beleid. Wij denken niet dat als mensen een cursus volgen dat ze dan ineens wel fatsoenlijk rond kunnen komen van een te laag inkomen. Het is een heel klein onderdeel van ons beleid. We merken dat er mensen zijn die hier behoefte aan hebben omdat ze tijdens deze cursussen ook andere mensen ontmoeten die met weinig geld rond moeten komen en horen hoe zij de zaken aanpakken.”

“Het zorgt ook juist voor onderling contact”
Eikenaar geeft aan dat het om een vrijwillige cursus gaat. “Wat hebben we gedaan? We zijn met een aantal mensen om tafel gaan zitten. Ook hebben we ervaringsdeskundigen betrokken waarbij we het over de naam van deze cursus hebben gehad. De namen die nu voorliggen zijn voortgekomen uit deze gesprekken. Als laatste stap hebben we deze vier namen nu voorgelegd aan een panel. Er zijn inmiddels vierhonderd mensen geweest die hun mening hebben gegeven. Volgens mij wordt u gewoon bediend in wat u vraagt. Deze cursus is niet alleen zenden maar het zorgt juist ook voor onderling contact.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Lycurgus in drie sets ten onder tegen Orion

Nova Tech Lycurgus heeft voor het eerst dit seizoen een wedstrijd verloren. Zondagmiddag was Orion…

1 minuut geleden

Veel gelijkspelletjes op zondag, GRC wint wel

De drie Stads Tweede Klassers speelden allen uit en geen van de drie verloor. In…

9 minuten geleden

“Met wat geluk moet komeet Tsuchinshan-ATLAS vanavond rond zonsondergang te zien zijn”

Met wat geluk moet zondagavond komeet Tsuchinshan-ATLAS zichtbaar zijn aan de Groningse hemel. Dat zegt…

37 minuten geleden

Stamgasten café Boone brengen eerbetoon aan kroegbaas Arend Roggen: “Hij zou trots zijn geweest”

In de stad werd zondag gestreden om de Arend Roggen-bokaal. Met de viswedstrijd werd er…

2 uur geleden

Twee tieners slaan jongen gebroken neus omdat hij geen vuurtje heeft

Op de Grote Markt is in de nacht van zaterdag op zondag een jongen slachtoffer…

3 uur geleden

Nik Lemmink wint 4 Mijl van Groningen, Ineke van Koldam snelste bij de vrouwen

Nik Lemmink heeft zondag de 37ste editie van de 4 Mijl Groningen gewonnen. Lemmink is…

4 uur geleden