Categorieën: Nieuws

Wethouder komt met plan om losliggende stoeptegels aan te pakken

Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Stadsbeheer komt met een voorstel waarbij de overlast veroorzaakt door losliggende stoeptegels aangepakt moet gaan worden. Om het probleem aan te pakken wordt gevraagd om een bedrag van 840.000 euro beschikbaar te stellen.

Wijnja reageerde daarmee op vragen van de VVD-fractie. Rik Heiner: “Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat losliggende stoeptegels, boomwortels die door het trottoir groeien en schuine stoepen jaarlijks voor 20.000 ongelukken zorgen. Jaarlijks komen er zelfs honderd mensen te overlijden. Afgelopen week trok ik mijn hardloopschoenen aan om een rondje te lopen en ik kwam onderweg op veel plekken gevaarlijke situaties tegen. Wat gaat het college doen om de veiligheid te verbeteren?”

Wethouder Mirjam Wijnja: “In het verleden zijn verkeerde inrichtingskeuzes gemaakt”
Volgens de wethouder gebeurt er op dit vlak al heel veel: “Ieder jaar wordt de helft van de verharde openbare ruimte in onze gemeente geïnspecteerd. Op basis van die gegevens, en van meldingen die binnenkomen, maken we een programma van reparatie en groot onderhoud. Van bepaalde reparaties weten we dat het een tijdelijk effect heeft. Dat komt door de oorzaak. In het verleden zijn er op diverse plekken verkeerde inrichtingskeuzes gemaakt. Er zijn bomen in stoepen geplaatst waarbij de groeiplaats te klein is, waardoor tegels door de wortels worden opgedrukt. Op deze plekken is een herinrichting nodig.”

“Niet voldoende budget”
Om de gevaarlijke situaties aan te pakken is geld nodig: “Waar we tegenaan lopen is dat we niet voldoende budget hebben om alles op tijd op te lossen. De afgelopen jaren hebben we extra geld geïnvesteerd in de noordelijke wijken om daar de trottoirs aan te pakken. Dit willen we de komende jaren ook in andere delen van de gemeente gaan doen. We willen beginnen in het zuiden en in Hoogkerk omdat daar de meeste meldingen vandaan komen. Om dit mogelijk te maken zullen we aan de raad vragen om twee keer 420.000 euro beschikbaar te stellen.”

Etkin Armut (CDA): “Wat wordt er met meldingen gedaan?”
Etkin Armut van het CDA: “Nu heb ik in het verleden ook wel eens een melding gedaan. Wat ik mis is de terugkoppeling. Wat wordt er gedaan met deze meldingen?” Wijnja: “We hebben nog niet zo lang geleden het meldingensysteem vernieuwd. Sindsdien zien we dat mensen ons veel beter weten te vinden en er ook meldingen gedaan worden. In de laatste twaalf maanden gaat het bijvoorbeeld om 120 meldingen. Met het nieuwe systeem is ook het kunnen geven van feedback enorm verbeterd. Het is een enorme stap vooruit die ons de komende jaren verder vooruit gaat brengen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Grijs weekend op komst tijdens intocht Sinterklaas

Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…

6 uur geleden

Groninger Museum wint Museumkids Award

Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…

7 uur geleden

Tijdelijk fietspad op plek ‘gouden tunneltje’ vanwege nieuwe afsluiting

Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…

8 uur geleden

Wat vind jij van het Forum? | OOG Panel

Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…

9 uur geleden

FC Groningen speelt gelijk tegen FC Köln

FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…

12 uur geleden

Groningen zakt van goud naar brons op ranglijst gezondste stad

"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…

12 uur geleden