Categorieën: Nieuws

Wethouder komt met plan om losliggende stoeptegels aan te pakken

Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Stadsbeheer komt met een voorstel waarbij de overlast veroorzaakt door losliggende stoeptegels aangepakt moet gaan worden. Om het probleem aan te pakken wordt gevraagd om een bedrag van 840.000 euro beschikbaar te stellen.

Wijnja reageerde daarmee op vragen van de VVD-fractie. Rik Heiner: “Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat losliggende stoeptegels, boomwortels die door het trottoir groeien en schuine stoepen jaarlijks voor 20.000 ongelukken zorgen. Jaarlijks komen er zelfs honderd mensen te overlijden. Afgelopen week trok ik mijn hardloopschoenen aan om een rondje te lopen en ik kwam onderweg op veel plekken gevaarlijke situaties tegen. Wat gaat het college doen om de veiligheid te verbeteren?”

Wethouder Mirjam Wijnja: “In het verleden zijn verkeerde inrichtingskeuzes gemaakt”
Volgens de wethouder gebeurt er op dit vlak al heel veel: “Ieder jaar wordt de helft van de verharde openbare ruimte in onze gemeente geïnspecteerd. Op basis van die gegevens, en van meldingen die binnenkomen, maken we een programma van reparatie en groot onderhoud. Van bepaalde reparaties weten we dat het een tijdelijk effect heeft. Dat komt door de oorzaak. In het verleden zijn er op diverse plekken verkeerde inrichtingskeuzes gemaakt. Er zijn bomen in stoepen geplaatst waarbij de groeiplaats te klein is, waardoor tegels door de wortels worden opgedrukt. Op deze plekken is een herinrichting nodig.”

“Niet voldoende budget”
Om de gevaarlijke situaties aan te pakken is geld nodig: “Waar we tegenaan lopen is dat we niet voldoende budget hebben om alles op tijd op te lossen. De afgelopen jaren hebben we extra geld geïnvesteerd in de noordelijke wijken om daar de trottoirs aan te pakken. Dit willen we de komende jaren ook in andere delen van de gemeente gaan doen. We willen beginnen in het zuiden en in Hoogkerk omdat daar de meeste meldingen vandaan komen. Om dit mogelijk te maken zullen we aan de raad vragen om twee keer 420.000 euro beschikbaar te stellen.”

Etkin Armut (CDA): “Wat wordt er met meldingen gedaan?”
Etkin Armut van het CDA: “Nu heb ik in het verleden ook wel eens een melding gedaan. Wat ik mis is de terugkoppeling. Wat wordt er gedaan met deze meldingen?” Wijnja: “We hebben nog niet zo lang geleden het meldingensysteem vernieuwd. Sindsdien zien we dat mensen ons veel beter weten te vinden en er ook meldingen gedaan worden. In de laatste twaalf maanden gaat het bijvoorbeeld om 120 meldingen. Met het nieuwe systeem is ook het kunnen geven van feedback enorm verbeterd. Het is een enorme stap vooruit die ons de komende jaren verder vooruit gaat brengen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Twee tieners slaan jongen gebroken neus omdat hij geen vuurtje heeft

Op de Grote Markt is in de nacht van zaterdag op zondag een jongen slachtoffer…

1 uur geleden

Wethouder bestrijdt paternalistische toon in gratis cursus rondkomen

Wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede is het niet eens met de sticker die de…

1 uur geleden

Nik Lemmink wint 4 Mijl van Groningen, Ineke van Koldam snelste bij de vrouwen

Nik Lemmink heeft zondag de 37ste editie van de 4 Mijl Groningen gewonnen. Lemmink is…

3 uur geleden

Hereweg vanaf aankomende maandag twee maanden dicht

Van maandag 14 oktober 06:00 uur tot vrijdag 20 december 16:00 uur is de Hereweg…

4 uur geleden

OOG Sport doet al 35 jaar verslag van de Groningse sport: “We willen vaker verslag doen van andere sporten”

OOG Sport is één van de langst bestaande programma's op OOG. Vrijwilligers trekken in het…

6 uur geleden

Oriëntaals dansen viert jubileum in Oosterpoort: “Het is jammer dat veel mensen het niet kennen”

In een uitverkochte zaal van de Oosterpoort vierde de dansschool van Tineke Rouw-Oosterhuis uit Stad…

7 uur geleden