Actievoerders van Extinction Rebellion hebben zaterdag actie gevoerd in de binnenstad tegen Fast Fashion. Door XR werd er gratis tweedehands kleding uitgedeeld. Ook ging men in gesprek met voorbijgangers.
“Ik heb vandaag vooral veel jongeren gesproken”, vertelt Mar. “Wat mij opvalt uit de gesprekken die ik voerde is dat dit onderwerp best wel leeft onder jonge generaties.” Met Fast Fashion wordt goedkope kleding bedoeld die van mindere kwaliteit is. Het wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden waarbij er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van schadelijke stoffen en arbeiders zwaar onderbetaald worden.
“Er moet snel gehandeld worden”
“Fast Fashion is gebaseerd op goedkope productie, hoge consumptie en een korte levensduur van elk kledingstuk”, laat een woordvoerder van Extinction Rebellion weten. “Deze manier van kleding maken kan niet ecologisch of sociaal duurzaam zijn. Ondertussen kunnen we niet achteroverleunen. Er moet snel gehandeld worden om de dodelijke gevolgen van klimaatverandering te verminderen.” Uit cijfers blijkt dat de mode-industrie voor ongeveer vijf procent verantwoordelijk is voor de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de luchtvaartsector bijeen. Hierdoor draagt de textielindustrie in grote mate bij aan weersextremen en natuurrampen.
Kledingrekken op de Grote Markt
De actie zaterdag bestond uit verschillende onderdelen. Zo legden activisten in verschillende winkels in de binnenstad tweedehands kledingstukken neer. Aan deze kleding hingen labels waarop klanten konden lezen hoe de Fast Fashion-industrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde. “Daarnaast vond er een actie plaats op de Grote Markt. Daar hadden we drie mobiele kledingrekken geplaatst waar gratis kleding aan hing. Flink wat mensen namen een kijkje en diverse bezoekers aan de binnenstad zijn met tweedehandskleding huiswaarts gekeerd. Ondertussen gingen wij met mensen in gesprek om informatie te vertellen over Fast Fashion. Ook hebben we folders uitgedeeld.” De kleding die uitgedeeld werd, was afkomstig uit een kringloopwinkel uit Farmsum die aan de actie meewerkte.
De actie vond niet alleen in Groningen plaats. Het uitdelen van tweedehandskleding gebeurde ook in Duitsland, Wales, Uganda en Zuid-Soedan.