Vrijstelling reclamebelasting voor ‘non-profits’ in de maak, oppositie wil belasting helemaal van tafel (update)

Een week geleden wilden het college en de raad binnen de gemeente Groningen de in te voeren reclamebelasting nog ‘zo algemeen mogelijk’ houden. Maar de coalitiepartijen zijn nu om: het lijkt zo goed als zeker dat culturele en maatschappelijke instellingen worden vrijgesteld.

De belasting, die in januari 2025 ingaat, moet reclame-uitingen in de openbare ruimte verminderen. Student & Stad, CDA, ChristenUnie, PvdA, VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks pleiten nu voor een uitzondering voor organisaties zoals kerken, scholen en ziekenhuizen.

Volgens de partijen is een uitzondering voor de ‘non-profits’ op zijn plaats, omdat reclames van maatschappelijke organisaties niet gericht zijn op winstbejag en (mede) worden bekostigd uit publieke middelen. Andere gemeenten die reclamebelasting heffen maken ook een uitzondering voor cultureel maatschappelijke organisaties, stellen de partijen.

Sportverenigingen en hogeronderwijsinstellingen vallen voorlopig niet onder de vrijstelling. Volgens de indienende partijen is het nu juridisch erg moeilijk om een vrijstelling voor de reclamebelasting te formuleren voor sportclubs. Om ook voor sportverenigingen zonder winstoogmerk een uitzondering op de reclamebelasting mogelijk te maken, wordt woensdag een motie ingediend om dit te onderzoeken.

Oppositie doet laatste poging reclamebelasting te schrappen

De oppositiepartijen in Groningen doen woensdag een laatste poging om de reclamebelasting te schrappen. Ze vinden de maatregel ongeschikt om de openbare ruimte te verbeteren en vrezen dat non-profitorganisaties en ondernemers onevenredig zwaar getroffen worden.

Hoewel er uitzonderingen komen voor instellingen zoals kerken en scholen, blijven veel organisaties en ondernemers bezwaard, stelt VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz, mede namens D66, CDA, Stadspartij 100% voor Groningen, Partij voor het Noorden en PVV.

Volgens de oppositiepartijen is samenwerking met ondernemers effectiever om verrommeling tegen te gaan. Jacobs-Setz: “Als de gemeente echt wat wil doen aan de openbare ruimte, doe je dat niet door een heffing op te leggen, maar door samen met ondernemers plannen te maken.” Tom Rustebiel (D66) vult aan: “De maatschappelijke weerstand die deze belasting oproept, is die paar centen niet meer waard. Bovendien is de uitvoering complex, juridisch en duur.”