Vaste marktkramen in de binnenstad mogen ’s nachts niet blijven staan. Een motie van het CDA hierover werd woensdag in de gemeenteraad door de coalitie weggestemd.
“Liever had ik het hier vandaag niet over gehad”, betoogt raadslid Etkin Armut. “Met dit nieuwe beleid wordt een niet-bestaand probleem opgelost. Dat marktkraamondernemers hun kraam aan het einde van elke werkdag moeten afbreken zorgt ook voor problemen. Het is voor hen een extra belasting. Met het verdwijnen tijdens de donkere uren creëren ze ruimte op een verder lege markt. Niemand heeft last van deze kramen. Al decennialang gaat het goed. Daarom is het vreemd dat het college maar halsstarrig hier aan vast blijft houden.”
Etkin Armut (CDA): “Opbouwen en afbreken duurt anderhalf uur”
Armut: “Ik kan een heel verhaal gaan houden, maar wellicht is het goed om wat uitspraken van ondernemers voor te lezen. Iemand zegt bijvoorbeeld dat ze een extra fulltimer in moeten huren voor het op- en afbouwwerk. Iemand anders zegt dat dit afbreken nu gedaan wordt door een 73-jarig familielid, en dat hij dit zware werk niet ziet zitten om dit dagelijks te doen. En weer iemand anders zegt dat men al twaalf uur op een dag werkt, en dat men er geen zin in heeft om hier anderhalf uur per dag bij op te tellen. Want zo lang duurt het opbouwen en afbreken.”
Pilot
In de gemeente gaat het om 26 marktkramen. Drie daarvan staan in de binnenstad: de gemeente wil, zoals dit bij de herinrichting van de nieuwe Grote Markt is afgesproken, dat zij aan het einde van de werkdag vertrekken. De overige 23 kramen worden opgenomen in een pilot, waardoor zij de komende twee jaar wel 24 uur per dag mogen blijven staan. Na twee jaar wordt bekeken hoe deze pilot verlopen is. Het CDA wil de pilot van tafel en wil daarnaast dat marktkramen in de binnenstad kunnen blijven staan.
Terence van Zoelen (Partij voor de Dieren): “Als we nu ineens iets anders beslissen, dan laten we toch geen goed bestuur zien?”
Coalitiepartijen zijn het niet met het CDA eens. Terence van Zoelen van de Partij voor de Dieren: “Er is met ondernemers en betrokkenen gesproken. Er is een uitvoerig participatietraject doorlopen. Er is besloten om het op deze manier te doen. De marktondernemers wie het betreft hebben daarvoor compensatie gekregen waarbij zij hun karren mobiel konden maken. Als we nu vanavond ineens wat anders gaan besluiten, dan laten we hier toch geen goed bestuur zien?” Armut is het daar niet eens: “Het is ook belangrijk om als politicus te blijven luisteren. Wat je jaren geleden hebt besloten, daar kun je met de tijdsgeest van nu anders tegenaan kijken. Voor de ondernemers is dit belastend. Zij zeggen dat ze er stress van krijgen of dat ze het niet op kunnen brengen.”
Etkin Armut: “Er wordt hier wat lacherig gedaan over het afbreken”
Rico Tjepkema is raadslid voor de PvdA: “Over welke standplaatsen hebben we het nu precies? De kramen op de Vismarkt moeten ’s nachts al weg. Dus de facto hebben we het maar over één. Die ook nog eens subsidie heeft gekregen om de kraam mobiel te maken.” Armut: “Wat ik hier in deze zaal merk is dat er lacherig wordt gedaan over het afbreken, dat het maar over één kraam gaat. Maar dat leidt af van de inhoud. Dit gaat over alle 26 kramen. Ja, er komt een pilot. Maar we kunnen deze ondernemers geen zekerheid bieden. Er is een mogelijkheid dat dit beleid straks ook voor hen gaat gelden. Dat zij over twee jaar ook ’s nachts weg moeten zijn. Het zijn zorgen die leven. Daarom willen we de pilot van tafel en dat we deze ondernemers duidelijkheid bieden.”
Rico Tjepkema: “Het CDA wakkert de onzekerheid aan”
Het PvdA-raadslid is het daar niet mee eens: “Het CDA wakkert hier de onzekerheid juist aan. Want er is zekerheid. De 23 marktkraamondernemers mogen blijven. Dat is gewoon zo. Waar komt die onzekerheid vandaan?” Armut: “Misschien komt dat wel juist door de PvdA. Als jullie als fractie goed hadden geluisterd dan waren jullie nooit op het bizarre idee gekomen om reclamebelasting in te gaan voeren.”
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA): “We zouden geen knip voor de neus waard zijn als we een raadsbesluit niet uitvoeren”
Wethouder Carine Bloemhoff is duidelijk: “Vaste marktkramen op de Grote Markt en Vismarkt moeten ’s nachts weg. Voor de Vismarkt is dat geen nieuw beleid. Daar werd ook al op gehandhaafd. Bij de herinrichting van de Grote Markt is afgesproken dat voor deze locatie dezelfde eisen gaan gelden als op de Vismarkt. Daar is een besluit over genomen dat we als College nu uitvoeren. We zouden geen knip voor de neus waard zijn als we een raadsbesluit niet uit zouden voeren. Permanenten bouwwerken willen we niet.”
“Donkere en onveilige hoekjes”
Volgens Bloemhoff heeft dit ook hele praktische redenen. Op de Vismarkt conflicteren deze kramen bijvoorbeeld met de marktdagen. “Ook levert het problemen op bij de schoonmaak van het plein en heeft het invloed op de sociale veiligheid. Deze kramen hebben als gevolgd dat er donkere en onveilige hoekjes ontstaan. Ook voor de politie is het onhandig omdat er visuele blokkades zijn, waar mensen zich kunnen verstoppen. Daarnaast zien we dat standplaatsen concurreren met winkels en kiosken die op hun beurt een hogere huurprijs betalen.”
Uiteindelijk worden beide moties verworpen. De motie om de kramen in de binnenstad te houden, daar stemmen 19 raadsleden voor en 23 tegen. Het voorstel om te stoppen met de pilot, daar stemmen 14 raadsleden voor en 28 tegen.