Categorieën: Nieuws

Food Film Festival inspireert hoe het anders moet met voedsel

Op verschillende locaties in de gemeente vindt tot en met 10 december het Food Film Festival plaats. Met het vertonen van films worden mensen geïnspireerd hoe het anders moet met voedsel. Harry Hummel van de stichting Groninger Voedseltuinen noemt het een belangrijk initiatief.

Hoi Harry! Waarom is dit festival zo belangrijk?
“Het onderwerp staat nog niet goed op de radar. Ons voedselsysteem is zich aan het bewegen in de richting van de globaliserende wereld. En de vraag is of dat goed is. Misschien kan ik dat het beste uitleggen aan de hand van de films die op het festival te zien zijn. Bijvoorbeeld de film ‘The Pickers’. Daarin is te zien dat het fruit dat wij kopen in de supermarkt, afkomstig is uit bijvoorbeeld Spanje en Griekenland. Het fruit wordt geplukt door migranten die dit in mensonterende omstandigheden moeten doen. Ze verblijven bijvoorbeeld in tentenkampen en doen het werk zonder contract. Het komt in de buurt van slavernij. Ik ben er van geschrokken.”

Is dat wat je bedoelt met de globaliserende wereld, dat we het uit handen geven, waardoor we ons fruit uit Zuid-Europa moeten halen?
“Ja. Wat je ziet is dat zaden van groenten en fruit steeds meer in bezit komen van de grote bedrijven die hierbij vooral uit economische en financiële motieven handelen. Je wilt eigenlijk terug naar situaties waarbij boeren in je eigen omgeving groenten en fruit produceren. Ik denk dat het heel goed zou zijn als boeren zich verenigen, dat de tussenhandel verdwijnt, waardoor de telers een eerlijke prijs krijgen.”

Tekst gaat verder onder de trailer van ‘The Pickers’:

Op het festival zijn meerdere films te zien. Welke spreekt je nog meer aan?
“In totaal gaat het om zes films die er te zien zijn. Een film die mij ook erg aanspreekt is ‘The Seeds of Vandana Shiva’. Deze film gaat over de Indiase activist Vandana Shiva. Zij verzet zich stevig tegen de ontwikkeling om planten resistent te maken tegen het Roundup-gif. Deze ontwikkeling is doorgevoerd in bijvoorbeeld de mais-, soja- en katoenteelt. Deze zaadjes worden geplant, Roundup gaat er overheen, dat alles dood maakt, maar de planten blijven leven. Wat je ziet is dat oude zaden door deze bedrijven massaal opgekocht worden, waardoor boeren wel moeten gaan werken met de gemanipuleerde zaden die resistent zijn tegen Roundup. Behalve de manipulatie leg je dus daarmee voedsel in de handen van grote bedrijven. Wil je dat?”

Maak je je daar zorgen over?
“De veredeling en zadenhandel wordt wereldwijd steeds meer gecontroleerd door multinationals. Veel van deze veredeling gebeurt in ‘laboratoria’ waar men dan een F1-hybide ras ontwikkelt. In tegenstelling tot zogenaamde zaadresistente of reproduceerbare rassen, kunnen F1-hybriden niet worden vermeerderd op de natuurlijke manier. Ook door genetische manipulatie en patenteren van eigenschappen van planten, komt de macht steeds meer te liggen bij grote bedrijven en krijgen mensen minder zeggenschap hierover.”

In Groningen zijn de eerste films reeds vertoond. Is er veel belangstelling voor?
“Ja, absoluut. We hebben ook al avonden gehad die volledig uitverkocht waren. Mensen beginnen wakker te worden, dat merk je. Wel is het zo, dat als je het vergelijkt met landen als Duitsland en Denemarken, dat het biologisch verbouwen van voedsel hier achterblijft. Dat komt wellicht ook omdat boeren in ons land afhankelijk zijn geworden van de grote industrie. Nederland is zich sterk aan het bewegen in de richting van een agro-industrieelcomplex en daar is de biodiversiteit de dupe van.”

Zeg je daarmee dat het belangrijk is dat er een korte keten komt?
“Juist ja. Ik denk dat boeren prima weten hoe het moet, maar hoe korter de lijn hoe beter. Afgelopen zomer was ik met mijn kinderen op onze moestuin. We hebben daar toen de wortels gerooid. Uiteraard moet er dan even geproefd worden. Mijn kinderen zeiden dat ze heel anders smaakten dan wanneer de wortels uit de winkel komen. En dat klopt ook. De wortel zit op dat moment nog vol energie. Wat je eigenlijk wilt is dat er een supermarkt naast de voedsel- of moestuin staat waar je de producten direct aan de man kunt brengen. Hoewel het overigens allemaal begint met bewustwording. Dat mensen gaan bedenken, waar komt mijn eten vandaan? Wat is daar mee gebeurd? En wat wil ik eigenlijk eten?”

Overzicht films:
28 november, 20.00 uur: ‘Thank you for the rain’ bij TuinindeStad. Aanmelding vereist
29 november, 20.15 uur: ‘Bomen op mijn land’ de Paradijsvogeltuin. Aanmelding niet vereist
30 november, 16.00 uur: ‘Vogels kun je niet melken’ bij Terra locatie Suikerunie. Aanmelding vereist.
4 december, 20.00 uur: ‘The Pickers’ bij Wongema in Hornhuizen

Meer informatie over Food Film Festival vind je op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag veel regen en windstoten, komende dagen rustiger met kans op mist”

Het wordt woensdag een dag met flink wat regen en later op de dag een…

40 minuten geleden

Black Friday? Textielhub komt met ‘challenges’ op Green Friday

Al weken wordt er door winkeliers reclame gemaakt voor Black Friday. De Textielhub Groningen komt…

1 uur geleden

Woensdag de hele dag geen treinen naar Assen, Veendam en Winschoten

Treinreizigers moeten woensdag de hele dag rekening houden met vertraging. Door herstelwerkzaamheden op het baanvak…

2 uur geleden

“Storm Conall kan morgenavond flink hevig uitpakken”

In onze regio krijgen we woensdagavond te maken met storm Conall. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis…

3 uur geleden

Lycurgus ook probleemloos langs Dynamo

Nova Tech Lycurgus heeft dinsdagavond zonder al te veel moeite gewonnen van Draisma Dynamo uit…

3 uur geleden

KNVB bestraft FC voor afsteken vuurwerk: geen supporters mee naar Twente

FC Groningen moet het in de uitwedstrijd tegen Twente op 15 december zonder steun van…

5 uur geleden