Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het restaurant heeft als doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een project dat strijdt tegen onrecht en armoede.
Dit jaar richt het restaurant zich op het thema ‘duurzaamheid’ van Tearfund. Deze organisatie is actief met verschillende duurzaamheidsprojecten in landen als Zimbabwe, Ethiopië, Oeganda en Haïti. “Tearfund wil met deze projecten toewerken naar ecologische en economische duurzaamheid”, laat Happietaria weten. “Dit houdt in dat het doel is dat iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoefte, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde te bieden heeft.”
Scholing
Tearfund doet dit bijvoorbeeld door het verbeteren van natuurbeheer of het ontwikkelen van een veilige afvalverwerking. Een ander voorbeeld zijn de initiatieven voor scholing in Zimbabwe. “Door de grote onvoorspelbare periodes van droogte in Zimbabwe, kunnen er geen gewassen gebouwd worden. Als het eindelijk wel regent, is het zo heftig dat al het water de grond intrekt en alle gewassen wegspoelt. Hierdoor zijn inkomsten en voedsel onvoorspelbaar. Door de lessen die Tearfund geeft aan de lokale boeren, leren zij omgaan met de regen en de droogte.”
Christelijke studentenverenigingen
In Groningen wordt Happietaria vanuit de vier christelijke studentenverenigingen georganiseerd. Dit jaar is men tot 12 december te vinden aan de Henri Dunantlaan 2. Het menu bestaat dit jaar uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Klassiekers als de Grunneger Mostersoep en de Happieburger zijn ook dit jaar weer op de menukaart te vinden.
Happietaria is geopend van maandag tot en met zaterdag van 17.00 tot 23.00 uur.