Nog een jaar of drie, en dan moet DOT aan de Vrydemalaan zijn verdwenen. Zowel in de politiek als in het bedrijfsleven gaan stemmen op om het pand op enige wijze te behouden voor de stad. Maar hoe? Vanuit verschillende kanten wordt daar druk over nagedacht.
Volgens wethouder Rik van Niejenhuis moet het pand met de kenmerkende koepel in 2027 echt weg zijn, omdat er woningen en een uitbreiding van de Healthy Ageing Campus op de plek van DOT moeten komen. De huidige exploitant geeft de sleutels in januari al terug aan eigenaar John Bos. Of er nog een nieuwe invulling voor het pand komt tot 2027, is onzeker, omdat het gebouw nog maar twee jaar mag blijven staan.
Eerste ‘klant’ meldt zich, maar kan demonteren wel?
Wethouder Van Niejenhuis liet een week geleden tijdens de raadsvergadering echter weten dat DOT ‘demontabel’ is, waardoor het pand ergens anders in Groningen opnieuw opgebouwd zou kunnen worden. Maar de architect van het pand liet dinsdag aan het Dagblad van het Noorden weten dat deze optie waarschijnlijk een dure aangelegenheid wordt. Het pand zou helemaal niet demontabel zijn en juist gemaakt voor de lange duur.
Toch heeft de eerste ‘klant’ voor DOT zich al gemeld. De Vereniging Bedrijven Noord-Oost (VBNO), bij monde van voorzitter Guus Vries, ziet DOT graag herrijzen op het Simmerenterrein aan de Ulgersmaweg. De suggestie ligt inmiddels bij de gemeente, laat VBNO weten aan de Groninger Ondernemerscourant.
Pand toch laten staan? ‘Afbreken is niet meer acceptabel’
In de gemeenteraad gaat inmiddels een ander geluid op, namelijk om het pand gewoon te laten staan. De fractie van de Partij voor het Noorden (PvhN) brengt woensdag een motie in om de markante koepel aan de Vrydemalaan te behouden. “Afbreken is niet meer acceptabel in de huidige tijd van schaarste en stikstofproblemen rondom de bouw”, schrijft fractievoorzitter Leendert van der Laan.
De PvhN ziet een oplossing voor het pand in een nieuwe invulling die aansluit bij de geplande uitbreiding van de Healthy Ageing Campus. Het gebouw zou kunnen dienen als nieuwe locatie voor vaste ateliers van kunstenaars en als broedplaats voor startende ondernemers. Ook een congrescomplex van de Healthy Ageing Campus en een ‘multimedia 3D-hotspot in de trend van de Fabrique des Lumières in Amsterdam’ behoort volgens de fractie van Van der Laan tot de mogelijkheden.
Omdat het Noorderplantsoen, vooral in de zomer, overvol is en het aantal recreatieplekken in de binnenstad beperkt blijft, stelt Van der Laan ook voor te kijken naar een uitbreiding van het Stadsstrand bij DOT.