Op dinsdag 5 november wordt bij de Groninger Archieven een speciale bijeenkomst gehouden over de openstelling van het grootste oorlogsarchief van Nederland. Dit archief bevat stukken over honderdduizenden mensen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. De bijeenkomst is bedoeld om nabestaanden en geïnteresseerden voor te bereiden op de mogelijke impact van de openbaarmaking.
Op 2 januari 2025 wordt het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) stapsgewijs en digitaal openbaar gemaakt onder de titel ‘Oorlog voor de Rechter’. In het archief staan processtukken van ongeveer 425.000 personen die na de oorlog verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter.
De openstelling van het CABR kan heftige emoties oproepen bij nabestaanden, stellen de Groninger Archieven en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Om deze impact te bespreken, wordt een serie informatiebijeenkomsten georganiseerd door het hele land.
De bijeenkomst in Groningen, die van 14.00 tot 17.00 uur duurt, biedt uitleg door experts zoals Sandra Sacher en ARQ-onderzoekster Anne Marthe van der Bles. Er is ook ruimte voor nabestaanden om vragen te stellen en te praten over de impact van de openbaarmaking van het archief.