Muziek Organisatie Noord, MON, aan de Bieslookstraat, is een crowdfundingsactie gestart. De organisatie, waar onder andere bands, dansgroepen en orkesten, kunnen repeteren, wil graag investeren in nieuwe apparatuur. Volgens Ruud de Vries van MON is investeren belangrijk.
Hoi Ruud! Bij een crowdfundingsactie komt altijd de vraag om de hoek kijken of het goed gaat …
“Met de MON gaat het heel goed. In 2008 zijn we begonnen en we zijn nog altijd aan het groeien. Gisteravond zaten we bijvoorbeeld helemaal vol. Alle ruimtes waren bezet. Het komt ook voor dat we nee moeten verkopen omdat ze vol zitten. En dan denken lezers van dit artikel, waarom is er dan een crowdfundingsactie nodig? Dat komt omdat we geen subsidie krijgen. Ondertussen zijn de afgelopen jaren de kosten wel enorm gestegen.”
Daarmee doel je op de energiekosten en wellicht ook op na naweeën van de coronacrisis?
“Klopt. We zijn nog steeds bezig om de gelden, die we ten tijde van de coronapandemie ontvangen hebben, om die terug te betalen. De energiekosten zijn flink gestegen. En dat geldt ook voor de salariskosten. En op dit moment kunnen we dat goed betalen. Maar wat ons niet lukt is om extra investeringen te doen. De ontwikkelingen in de techniek gaan razendsnel. We maken nu gebruik van bijvoorbeeld mengpanelen die zo’n tien tot vijftien jaar oud zijn. Daar willen we graag een vernieuwingsslag in slaan. Daarom een crowdfundingsactie.”
Ook omdat het vervangen van een mengpaneel niet goedkoop is?
“Inderdaad. Vijftien jaar geleden werd er nog gebruik gemaakt van kabels. Tegenwoordig is vrijwel alles draadloos. Dat is prettig, omdat je daardoor bijvoorbeeld sneller kunt repeteren en geen problemen hebt met draadbreuk. Nadelen zijn er overigens ook, maar je wilt wel mee in de ontwikkelingen die er plaats vinden. Zo willen we bijvoorbeeld ook onze zanginstallatie vervangen. Je hebt het bij deze installatie over speakers van zo’n vier- tot vijfhonderd euro per stuk.”
De start van de crowdfundingsactie was afgelopen zaterdag tijdens jullie open dag …
“Van 12.00 tot 18.00 uur hadden we onze deuren wagenwijd open staan. We kijken terug op een hele leuke en gezellige dag. Was het de ideale dag om een open dag te organiseren? Nee, wellicht niet. We ontdekten later dat het Conservatorium ook een open dag had. Ook bezocht Sinterklaas de stad. Dat zal ongetwijfeld invloed hebben gehad, maar ondanks dat zijn we blij met de grote opkomst. En de reacties die we hebben mogen ontvangen, dat heeft veel energie gegeven. Bezoekers waren onder de indruk van wat hier allemaal gebeurd.”
Waar bestond jullie programma uit?
“Muziekdocenten gaven gratis proeflessen. Daarnaast hadden we heel wat bands die optraden in de oefenruimtes waar je naar binnen kon lopen. Bezoekers konden ook een workshop Djembé volgen, er kon in ruimtes vrij geoefend worden en er waren bandpresentaties in het café. Sommige bezoekers waren zo enthousiast dat ze vroegen of ze hier ook een feest of partijtje konden geven. Dat is toch mooi?”
Bij de crowdfundingsactie wordt inmiddels de honderd euro genaderd. Kan iedereen doneren?
“Klopt. Maar we hebben het ook intern uitgezet. Als je bijvoorbeeld een oefenruimte huurt, dan kun je in plaats van het bedrag dat het kost, dit ophogen met een vrijwillig bedrag. Op die manier hopen we deze actie tot een succes te maken.”
Het komende weekend wordt in toenemende mate een natte bedoening bij dalende temperaturen. Daarna neemt…
Duizenden huishoudens in Groningen die klant zijn of worden van Enexis moeten langer wachten op…
De apothekers staken dan weliswaar volgende week niet, maar een staking bij IKEA op tweede…
Noordelijke bestuurders zijn wederom teleurgesteld na een overleg in Den Haag over de Lelylijn en…
Forum Groningen is sinds vrijdagmiddag in totaal bezocht door meer dan tien miljoen mensen. (meer…)
Het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden is vrijdagmiddag enige tijd verstoord geraakt door een seinstoring.…