De fractie van de PvdA gaat bij de gemeenteraadsvergadering van volgende week een motie indienen waarin opgeroepen wordt naar een onderzoek om meer brede brugklassen in te voeren. Volgens de partij heeft dit diverse voordelen.
In de gemeente bestaan verschillende scholen die een zogeheten brede brugklas hebben. Een brede brugklas wil zeggen dat tieners na de basisschool in een klas komen te zitten waar naast vmbo-leerlingen ook tieners met een havo- of vwo-advies zitten. Het kabinet heeft in september besloten te stoppen met de subsidie die scholen helpt de brede brugklas op te zetten. Vanuit het onderwijs klonk de afgelopen periode teleurstelling, omdat je met het afschaffen ervan kinderen op 12-jarige leeftijd al in een hokje stopt omdat je hen dwing om een bepaalde schoolkeuze te maken.
Fettie Mollema (PvdA): “Onderzoek om tot meer brede brugklassen te komen”
Fettie Mollema van de PvdA: “Het is jammer dat deze subsidie wegvalt. Daarom zijn wij van plan om een motie in te dienen die oproept om te onderzoeken hoe we in onze gemeente toch tot meer brede brugklassen kunnen komen.” Jim Lo-A-Njoe van D66: “Maar hoe breed is dan een brede brugklas?” Mollema: “Onderzoek toont aan dat dit drie jaar zou kunnen zijn dat je kinderen met verschillende niveaus bij elkaar plaatst. Het grootste voordeel is dat je kinderen daardoor de ruimte geeft om zich te ontwikkelen en de definitieve schoolkeuze pas later gemaakt hoeft te worden.”
Jalt de Haan (CDA): “Kunnen we samenwerken?”
Voor Jalt de Haan van het CDA klinkt het als muziek in de oren. “Kan mevrouw Mollema al iets vertellen over de motie? Wat de strekking wordt? Ik ben namelijk hier ook mee bezig, en wellicht kunnen we op dat vlak gaan samenwerken.” Mollema: “De tekst moet nog uitgewerkt worden. Maar het idee is dat we oproepen tot een onderzoek waarbij we de mogelijkheden binnen Groningen willen gaan verkennen.”
Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Is het niet beter om voor de dakpanconstructie te kiezen?”
De VVD heeft wel haar twijfels. Ietje Jacobs-Setz: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat we kinderen op 12-jarige leeftijd nog niet de keuze laten maken die hun toekomst bepaalt. Aan de andere kant. Is het ideaal dat je een kind met een vmbo-advies drie jaar lang bij iemand in een klas plaatst die naar het gymnasium mag? In zulke klassen gaat alle aandacht van het onderwijzend personeel naar de kinderen die onder- en boven-presteren. Wat er tussen zit valt in een soort niemandsland. Daarom zou mijn voorkeur een dakpanconstructie zijn.” Daarmee bedoelt de VVD-politica het samenbrengen van maximaal twee schooltypen in een klas. Dus bijvoorbeeld vmbo en havo of havo en vwo.
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA): “Nergens anders in Europa wordt er zo vroeg geselecteerd als in ons land”
Wethouder Carine Bloemhoff is het eens met de partijen: “Wij vinden dit ook belangrijk. Wel is het zo dat we er geen eenduidige definitie voor hebben. Een brede brugklas kan twee jaar, maar ook drie jaar zijn. Meer samen naar school, zonder een vroege selectie: nergens anders in Europa wordt er zo vroeg geselecteerd als in Nederland. Dat de subsidie stopt is niet een goed teken. Binnen het maatschappelijk akkoord moeten we hierover in gesprek zodat we dit extra schwung kunnen geven.”