De laatste jaren voor DOT aan de Vrydemalaan hebben geslagen. Uiterlijk in 2027 verdwijnt het gebouw. Een voorstel om het markante gebouw op deze plek te behouden werd door een overgrote meerderheid in de gemeenteraad weggestemd.
Het plan om DOT te behouden werd op tafel gelegd door de fractie van Partij voor het Noorden. Leendert van der Laan: “Als partij schrikken wij niet zo snel, maar toen ons vorige week ter ore kwam dat het gebouw gaat verdwijnen, schrokken wij toch wel. Dat bracht ons tot dit voorstel. Ook omdat je bij het behoud van een gebouw nooit te vroeg kunt beginnen. Voor je het weet ligt er een nieuwe gebiedsvisie op tafel, en dan ben je te laat. Vanaf het begin, en wij denken dat dit nu is, willen we een statement maken dat we DOT willen behouden op de huidige plek.”
“DOT is met bloed, zweet en tranen tot stand gekomen”
Daarbij blikt Van der Laan terug op de geschiedenis. “Zo’n twaalf of dertien jaar geleden is het gebouw gebouwd. Het was in de tijd van de kredietcrisis. Met bloed, zweet en tranen is het tot stand gekomen. In het behoud staan we niet alleen. Sinds vanmiddag worden we gesteund door de bewonersvereniging en erfgoedvereniging Heemschut. Het is steun uit onverwachte hoek, waar wij blij mee zijn. We zijn benieuwd hoe andere partijen hier tegenaan kijken.”
Congres- en multimedia-locatie
In het voorstel beschrijft de partij verschillende ideeën. Zo heeft men bijvoorbeeld gekeken naar het Fabrique des Lumières in het Westerpark in Amsterdam. DOT zou net als in Amsterdam een congrescomplex kunnen worden. Of er zou een multimedia 3d-hotspot van gemaakt kunnen worden. Wellicht zou het ook kunnen dienen als locatie van congressen van het UMCG en zouden er broedplaatsen en ateliers in gerealiseerd kunnen worden.
Rico Tjepkema (PvdA): “Hoe moet ik dit hersenspinsel duiden?”
Rico Tjepkema van de PvdA is kritisch: “U komt met plannen voor een culturele hotspot die uit de hoge hoed worden getoverd. Ondertussen liggen er al vergevorderde plannen voor deze locatie. Hoe moet ik dit hersenspinsel duiden?” Van der Laan: “Met een hersenspinsel doet u onze motie tekort. Wij pleiten voor het behoud van het gebouw. In de motie hebben we daar een richting aan gegeven, om het niet te vaag te maken.”
Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Wilt u dat de gemeente DOT gaat kopen?”
Ook de VVD is kritisch. Ietje Jacobs-Setz: “Wat mij verbaast is dat u verbaasd bent dat DOT gaat verdwijnen. Dat was namelijk precies vanaf het begin het idee, dat het niet een eeuwig durende kerstbal kan zijn. Dat wisten we al vanaf het moment dat de eerste steen werd gelegd. Maar wat is uw voorstel? Wilt u dat de gemeente het gaat kopen en het uit gaat baten als culturele hotspot?” Van der Laan: “De Eiffeltoren in Parijs is in 1889 ook gebouwd als tijdelijk monument. Die staat ook nog steeds. In de afgelopen twaalf jaar is mijn partij tot andere inzichten gekomen op het gebied van duurzaamheid en herbestemming. Je kunt alles willen afbreken en verplaatsen, maar dat kost miljoenen. In ons voorstel roepen wij niet op om het aan te kopen. Maar wel dat er een gesprek nodig is met de partijen of herbestemming bereikt kan worden.”
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Doordat er indertijd is gekozen om de RUG en het UMCG te behouden, moeten we nu boter bij de vis doen”
Wethouder Rik van Niejenhuis van Wonen ziet het niet zitten: “Op één van de kamers hier in het Stadhuis hangt een schilderij van Anco Wigboldus. Daarop is de stad van de toekomst te zien. Een stad met veel auto’s. Het verhaal gaat dat toenmalig wethouder Max van den Berg (PvdA) dat zag, en dat heeft hem mede geïnspireerd dat het heel anders moest met Groningen. Zijn opvolger Ypke Gietema (PvdA) heeft op dat vlak doorgepakt. Hij behield de RUG en het UMCG in de binnenstad. Maar daardoor moeten we nu wel boter bij de vis doen. Door de RUG en het UMCG te behouden, moeten we hen de ruimte geven zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Daar speelt deze plek aan de Vrydemalaan een belangrijke rol in. Het DOT moet verdwijnen. Net als de tijdelijke woningen die hier staan.”
Tom Rustebiel (D66): “Deze motie haalt er van alles bij”
Wel wil de wethouder proberen om het Stadsstrand een plek te geven in de Healthy Ageing Campus die op het terrein moet gaan verrijzen. Daan Swets van Student & Stad: “Als deze motie alleen over het Stadsstrand was gegaan, dan hadden we er over na kunnen denken. Nu is de motie te breed.” Dat vindt ook D66. Tom Rustebiel: “Deze motie haalt er van alles bij. Wel hopen we dat het DOT op een andere plek in de gemeente terug kan keren.”
Uiteindelijk stemt behalve Partij voor het Noorden ook Stadspartij 100% voor Groningen in met de motie. De overige 37 raadsleden stemmen tegen. Dit betekent dat er voor het DOT geen toekomst is aan de Vrydemalaan.
Per 1 januari 2025 treden Dirk Jan Klein Essink en Rian Busstra toe tot de…
De politie is afgelopen nacht rond 01:05 uur afgegaan op een melding van een schietincident…
Jeugdbescherming Noord (JBN) loopt het risico hun certificering te verliezen. Zonder deze certificering mogen zij…
Het komende weekend wordt in toenemende mate een natte bedoening bij dalende temperaturen. Daarna neemt…
Duizenden huishoudens in Groningen die klant zijn of worden van Enexis moeten langer wachten op…
De apothekers staken dan weliswaar volgende week niet, maar een staking bij IKEA op tweede…