Categorieën: Nieuws

Snertfeest op Grote Markt: “Waarom ons eten van heinde en verre halen?”

Op de Grote Markt is zaterdag de Groningen Voedselhub van start gegaan. Het gaat om een initiatief dat als doel heeft om meer lokaal voedsel te gebruiken in onze maaltijden.

Liefhebbers van snert konden zaterdag te kust en te keur. De snert die ze konden proeven was niet zomaar snert, maar snert gemaakt van erwten die verbouwd zijn in Thesinge. Boer Menko Oosterhuis van boerderij Ommeland heeft als missie om plantaardige eiwitten en gezond voedsel te produceren. Het doel is dat dit voedsel rechtstreeks bij de inwoners van Groningen terecht komt. Dit seizoen groeiden er voor het eerst erwten op de akkers van Oosterhuis. Inmiddels is de oogst achter de rug, en kan er geproefd worden hoe dat smaakt.

Voedselhub
Het vormde de aftrap van de Voedselhub. Binnen deze hub wordt er samenwerkt tussen boerderij Ommeland, stichting Toentje, de Voedselbank en de gemeente en Noorderpoort. “We hebben de handen ineen geslagen voor meer lokaal en gezond voedsel in de schappen, in de horeca, in de klas en bij de Voedselbank”, laten de initiatiefnemers weten.

“Door lokaal te kopen worden kosten bespaard”
Het idee klinkt logisch. Want waarom ons eten van heinde en verre halen als het ook naast onze deur verbouwd wordt? “Door lokaal te kopen besparen boeren, afnemers en consumenten kosten waardoor de prijs omlaag kan. Daarnaast is het beter voor het milieu en is het voedsel ook erg vers. Ondanks dat het heel logisch klinkt, gebeurt het nog veel te weinig. De partners die zich aangesloten hebben binnen de Voedselhub willen het goede voorbeeld laten zien.” Daarbij is er de hoop dat zich de komende tijd nog meer partners aan gaan sluiten.

Snertfeest
Om het startpunt te markeren bood Oosterhuis zaterdagmiddag snertproducten aan, aan de instanties in de Voedselhub. “Daarna was er het Snertfeest. Zo was er een markt waar lokale voedselverbeteraars zich presenteerden, was er een proeverij en een ideeënmuur en kon er snert geproefd worden. Ook was er een praatprogramma waarbij er ingegaan werd o het vraagstuk hoe we samen gezonder kunnen eten, ook als je een kleinere portemonnee hebt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Urenlang protest tegen onderwijsbezuinigingen en langstudeerboete

Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…

48 minuten geleden

Jan Kooistra genomineerd als omroepvrijwilliger van het jaar

Jan Kooistra is namens OOG genomineerd als omroepvrijwilliger van het jaar. Deze verkiezing wordt jaarlijks…

49 minuten geleden

Officieel einde aan stedenband Groningen-Moermansk

Op 30 november komt er na 35 jaar via een slotbijeenkomst een officieel einde aan…

1 uur geleden

Vlogger Alex M. moet ruim een jaar de cel in

De Groninger rechtbank heeft de 44-jarige Alex M. veroordeeld tot ruim een jaar cel voor…

1 uur geleden

Leerlingen Brederoschool stralen op Nationaal Klimaat Platform

Het Nationaal Klimaat Platform (NKP) organiseerde gisteren in Bussum de tweede editie van De Top…

4 uur geleden

Oproep om maandag alle universiteiten te sluiten vanwege onderwijsprotest

De beweging WOinActie roept alle Nederlandse universiteitsbesturen op om maandag 25 november de deuren te…

4 uur geleden