Swingin’ Groningen dreigt na dertig jaar te verdwijnen: “Dit is een keiharde klap”

nieuws
De editie van Swingin' Groningen in 2022 in de binnenstad. Foto: Rieks Oijnhausen

Festival Swingin’ Groningen dreigt na ruim dertig jaar te verdwijnen. Uit de cultuurnota blijkt dat het festival niet meer hoeft te rekenen op subsidie. Zonder deze subsidie kan Swingin’ Groningen niet voortbestaan.

De Kunstraad adviseerde afgelopen zomer om geen subsidie toe te kennen aan Swingin’ Groningen. De provincie en de gemeente namen dit advies over. “Wij worden zonder pardon op onze bedrijfsmatige gezondheid afgerekend, ondanks een bewezen geschiedenis van meer dan drie decennia waarin artistieke kwaliteit en maatschappelijke impact altijd vooropstonden”, laat voorzitter Jan-Gerd Krüger weten.

Swingin’ Groningen
Swingin’ Groningen vond voor het eerst plaats in september 1988. Met een beperkt budget wist programmeur Jasper de Vries een goed programma neer te zetten waarbij de jazzmuziek in het zonnetje werd gezet. Een jaar later is er enige commotie als er een duur en prestigieus project van Dolf de Vries met veertien strijkers wordt geboekt. Toch weet het festival onder leiding van De Vries elk jaar te groeien. Na financieel karige jaren wordt in 1992 een groot biermerk binnengehaald als hoofdsponsor waarmee er financiële zekerheid komt. In 1995 vertrekt De Vries na een diepe vertrouwensbreuk met het bestuur. De editie van 2014 gaat niet door na het afhaken van de hoofdsponsor.

“Dit is een keiharde klap”
“Zonder subsidie is het voortbestaan van het festival in groot gevaar”, zegt Krüger. “Het verdwijnen van het festival betekent niet alleen het einde van een jaarlijks hoogtepunt voor jazz- en muziekliefhebbers, maar daarmee verdwijnt er ook een uniek en vrij toegankelijk evenement dat de stad jarenlang verrijkte. De kern van het festival wordt nu afgestraft voor een gebrek aan ‘bedrijfsmatige gezondheid’. Voor een festival dat al meer dan 30 jaar met minimale middelen draait, zonder een administratieve overhead of betaalde raad van toezicht, is dit een keiharde klap.”

“Er liggen plannen klaar om uit te breiden naar Hoogezand en Winsum”
Swingin’ Groningen wordt geproduceerd door een team dat werkt op vrijwillige basis. Alleen de producent en de projectmanager krijgen een bescheiden vergoeding. “Met dit voorgenomen besluit wordt niet alleen de Groningse binnenstad beroofd van een culturele trekpleister. Ook buiten de stadsgrenzen zullen de gevolgen voelbaar zijn. Na de coronapandemie breidde Swingin’ Groningen uit met een extra editie in Veendam, in samenwerking met theater De Klinker, en plannen lagen klaar om dit succes door te trekken naar Hoogezand en Winsum. Al deze initiatieven, die lokaal, nationaal en internationaal talent naar de provincie halen en presenteren aan een breed publiek, komen nu op losse schroeven te staan.”

“Dit is een verarming van het muzikale en culturele landschap”
Volgens de organisatie is het niet alleen een festival dat verdwijnt. “Het betekent ook een verarming van het muzikale en culturele landschap in Groningen en omstreken. Jazz en live muziek verdwijnen langzaam maar zeker uit de stad, waar ze ooit een krachtige plek innamen. Wij roepen de gemeenteraad op om met grote zorgvuldigheid te kijken naar de immense culturele waarde van Swingin’ Groningen. Wij vragen hen om in de komende vergaderingen de juiste keuzes te maken en niet de toekomst van dit onmisbare festival zomaar weg te wuiven.”

De Groningse gemeenteraad vergadert woensdag en volgende week woensdag over de cultuurnota.