Veel belangstelling voor natuurijsschaatsen op Kardinge: “Hoort bij onze cultuur”

nieuws
Het ijs wordt gepoetst op Kardinge - Foto via Sport050

Op de ijsbaan van Kardinge vond zaterdagavond het natuurijsuur plaats. Volgens Hein Schepers van de Stuurgroep Behoud IJsbaan Kardinge was er veel belangstelling voor het evenement.

Hoi Hein! Hoe is de avond verlopen?
“Het is zeer goed gegaan. We kunnen terugkijken op een drukke avond. Ongeveer zeshonderd leden van natuurijsverenigingen kwamen naar Kardinge om rondjes te schaatsen. Dit evenement is ook bedoeld voor mensen die lid zijn van een natuurijsvereniging. Op vertoon van hun lidmaatschapskaart kunnen ze het ijs op. Dit evenement bieden we drie keer per jaar aan. De editie in november is altijd de rustigste. Als je later in het seizoen komt, en bij winterliefhebbers echt het verlangen naar ijs begint te kriebelen, dan zie je dat er veel animo is. Vorig jaar hadden we bij het natuurijsuur in de kerstvakantie bijvoorbeeld twaalfhonderd deelnemers.”

Waar komen deze mensen vandaan? Komen ze voornamelijk uit de gemeente?
“Daar komen ze ook vandaan, maar we zien dat voor dit evenement liefhebbers uit het hele Noorden naar Groningen komen. Dan heb je het met name over leden van ijsverenigingen uit Drenthe en Groningen. En waar wij ons over verbaasd hebben is dat we gisteravond ook Duitse schaatsliefhebbers hebben mogen verwelkomen.”

In dit gesprek kunnen we er niet omheen dat de toekomst van de ijsbaan op Kardinge onzeker is. Bij de politiek is er twijfel of er een nieuwe ijsbaan aangelegd moet worden. Is er gisteravond veel over dit onderwerp gesproken?
“Ja. Het houdt de liefhebbers bezig. Waarbij ze zich ook duidelijk zorgen maken. Ik was gisteravond zelf ook op het ijs om met een GoPro-camera een filmpje te maken dat we als stuurgroep gaan plaatsen op onze kanalen. Ik werd door heel wat mensen aangesproken of ik kon vertellen wanneer we dit gaan plaatsen, want men wil het graag delen. Je hoort in de gesprekjes de duidelijke zorgen die er leven.”

We hebben het over leden van natuurijsverenigingen. De afgelopen jaren hebben de winters weinig natuurijs gebracht. Ligt daar ook het antwoord op de vraag waarom mensen zich zo’n zorgen maken?
“Ja, absoluut. Als Kardinge wegvalt dan zal je, om een rondje te kunnen schaatsen, naar Leeuwarden, Heerenveen of Enschede moeten. Dan heb je het over uitjes waarvoor je een flink deel van de dag onderweg bent, terwijl uit ons onderzoek blijkt dat mensen maximaal twintig minuten willen reizen. Is die reistijd langer, dan stoppen mensen met schaatsen. Ondertussen heb je het wel over een sport die hoort bij onze cultuur. Een sport die ook generatieoverstijgend is. Dat zagen we gisteravond ook. Kinderen die met hun ouders en opa en oma op het ijs staan. Wil je deze oud-Hollande traditie verloren laten gaan?”

Het kwam al even ter sprake: koning winter heeft de afgelopen jaren zijn gezicht niet echt in Nederland laten zien. Zijn daardoor juist kunstijsbanen ook belangrijk om de traditie in stand te kunnen houden?
“Zelf ben ik geboren en getogen in Coevorden. IJsclub Hou Streek ken ik dan ook goed. De vereniging heeft leden die ook buiten de ijsdagen om activiteiten organiseren. En dat is gezellig, maar men snakt ook naar ijs. Om de ijzers onder te binden, om een rondje te kunnen schaatsen. Deze liefhebbers worden meer en meer aangewezen op kunstijs. Kunstijs wordt belangrijker. Daarom is het belangrijk om een baan in Groningen te behouden, om de duizenden liefhebbers een plek te bieden en inderdaad om daarmee de traditie in stand te houden.”

Het volgende ‘natuurijsuur’ vindt plaats op zaterdag 28 december. Bij dit evenement wordt er door de jeugd tot en met 12 jaar ook gestreden om medailles. In de Groningse politiek wordt begin volgend jaar verder gesproken over de toekomst van de kunstijsbaan in de gemeente.