Leden van studentenvereniging Vindicat hebben tijdens de marathon van Amsterdam een recordbedrag van ruim 173.000 euro opgehaald dat ten goede komt aan KWF Kankerbestrijding. Willem Droste van de vereniging is trots.
Hoi Willem! Hoe tevreden ben je?
“Ja, heel erg tevreden. Als Vindicat organiseren we de Mutua Marathon nu een jaar of zeven. Bij eerdere edities ging het om een opbrengst van een ton of meer. Anderhalf jaar geleden is het doel gesteld op 150.000 euro. En dit jaar dachten we, hoe geweldig zou het zijn als we daar overheen kunnen gaan? Omdat iedereen ontzettend hard heeft gewerkt, is dat gelukt. Als je alle edities bij elkaar optelt gaan we qua opbrengst al mooi richting het miljoen. Geld dat overigens volledig ten goede komt aan KWF. Omdat er niks aan de strijkstok blijft hangen kunnen we als vereniging ook scherp aan de wind varen.”
Hoe is het initiatief indertijd ontstaan om jullie je als vereniging in te zetten voor het KWF?
“Toenmalig Senaatslid Lot Bergkamp heeft dit idee zeven jaar geleden opgevat. Haar moeder is overleden aan de gevolgen van de ziekte kanker. Naar aanleiding hiervan wilde zij iets doen. En dat doel werd tweeledig. Enerzijds leek het haar een heel goed idee om geld op te halen voor het KWF. Anderzijds vond ze het ook goed om de strijd tegen kanker onder studenten onder de aandacht te brengen. Bij de eerste editie deden er ongeveer honderd deelnemers mee, dit jaar deden er meer dan driehonderd lopers mee.”
Hoe gaat dan zoiets? Want er kan gekozen worden uit verschillende afstanden?
“Klopt. Er kon gekozen worden om bijvoorbeeld de 8 kilometer te lopen of de halve of hele marathon. Bij eerdere edities hebben we als Vindicat hardloopcursussen aangeboden waarbij je dan les kreeg van professionele trainers, zodat je je goed voor kon bereiden. De animo daarvoor was beperkt. Daarom hebben we dat dit jaar losgelaten. De voorbereiding is daarmee een eigen verantwoordelijkheid geworden. En dat zag je ook. Sommige leden hebben het heel serieus aangepakt met doelstellingen. Andere leden kwamen minder goed voorbereid aan de start. Maar dat is ook afhankelijk van de afstand die men wilde lopen. Loop je de hele marathon, dan moet je je levensstijl aanpassen. Dan ga je ook nadenken over welk voedsel je eet en wat je drinkt. Bij een kortere afstand ligt, bij een minder goede voorbereiding, de man met de hamer niet zo snel op de loer.”
Tekst gaat verder onder de foto:
De Vindicat-commissie die deelname aan de marathon mogelijk maakte met het bedrag dat opgehaald is. Foto: ingezonden
Hoe wordt het geld ingezameld?
“Alle deelnemers hebben een actiepagina aangemaakt en zijn daar vervolgens mee aan de slag gegaan. Ze konden bijvoorbeeld familie en vrienden vragen of zij wilden sponsoren. Als vereniging hebben we verschillende bedrijven benaderd die ons ook zijn gaan sponsoren. Tijdens de marathon waren we als vereniging erg herkenbaar omdat iedereen een roze shirt droeg. Daar stonden ook de namen van deze bedrijven op. En wat ik al zei, we kunnen bij zo’n goed doel scherp aan de wind varen. We hebben bijvoorbeeld een padeltoernooi georganiseerd. Een padelvereniging stelde gratis een baan beschikbaar. Als onze leden aanwezig wilden zijn moest er een bedrag worden betaald, waarbij dit entreebedrag naar het goede doel ging. Daarnaast organiseren we door het hele jaar heen activiteiten waarbij er aandacht wordt gevraagd voor KWF.”
Hoe kijken jullie terug op de dag?
“Het was een groot succes. Iedereen heeft ook de eindstreep gehaald. En natuurlijk zijn we trots op het bedrag. Maar er is nog iets anders. Dit evenement krijgt een extra lading omdat veel deelnemers zelf persoonlijk te maken hebben gehad met de gevolgen van kanker in hun omgeving. Je hebt het sportieve aspect, maar je hebt ook de sterke gemeenschapszin binnen de vereniging die hierdoor ontstaat. Elk jaar reizen bijvoorbeeld honderden medestudenten af naar Amsterdam om ons aan te moedigen en om de behaalde prestatie te vieren. Dat maakt dit evenement tot een hoogtepunt en waarbij we als vereniging ook sterk naar elkaar toegroeien.”
Nu is de marathon in Amsterdam een heel mooi evenement. Maar zou je niet het liefste in Groningen willen lopen? In je eigen thuisstad?
“Het probleem is dat Groningen geen marathon heeft. Er zijn het afgelopen jaar wel plannen voor geweest, maar helaas is dat niet gelukt. De 4 Mijl is ook een mooi evenement, maar is niet zo geschikt. De enige oplossing is dat we als Vindicat zelf een marathon organiseren. Nu zijn wij niet bang voor een uitdaging, maar het prettige is dat de marathon in Amsterdam georganiseerd wordt. Daar hoeven wij niks aan te doen. Wij kunnen ons volledig focussen op het goede doel, om daar geld voor in te zamelen. Willen we zelf zo’n hardloopwedstrijd organiseren, dan kom je met hele andere opgaves te zitten: de veiligheid, de financiën, alles in goede banen willen leiden. Dus ja, absoluut een goed idee en wellicht dat we in de toekomst die schoenen nog eens aan gaan trekken, maar voorlopig niet.”
Volgend jaar weer?
“Absoluut. Binnen Vindicat wordt dit evenement elk jaar geleid door een nieuw samengesteld team van negen studenten. Zij zijn verantwoordelijk voor het enthousiasmeren van medestudenten en de acquisitie. Dat geeft al aan hoe serieus wij hier in staan. Dus zonder twijfel, volgend jaar absoluut weer.”
Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…
Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…
Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…
Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…
Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…
Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…