De Nederlandse export naar Rusland is sinds de invoering van strengere EU-sancties in 2022 sterk gedaald. Tegelijkertijd is de export van deze goederen naar landen met een verhoogd risico op sanctieomzeiling fors gestegen.
Dat meldt het CBS, mede op basis van onderzoek door Tristan Kohl van de Rijksuniversiteit Groningen.
De export van gesanctioneerde goederen naar landen als Armenië, Kazachstan en Turkije steeg in 2023 met ruim 90 procent vergeleken met de periode 2018-2021. Deze landen exporteerden zelf meer naar Rusland, waardoor het waarschijnlijk lijkt dat Nederlandse producten via deze landen toch Rusland bereiken. Vooral machines, zoals bulldozers en graafmachines, worden opvallend vaak vanuit Turkije naar Rusland geëxporteerd.
Naast grote bedrijven zijn er veel jonge, kleine bedrijven toegetreden tot de exportmarkt van gesanctioneerde goederen. Zij traden vaak op als tussenhandelaar en richtten zich op risicolanden. Dit wijst op creatieve aanpassingen in handelsroutes door sancties.
Hoewel directe sanctieomzeiling niet zichtbaar is, benadrukt het onderzoek dat aanvullende controle op deze handelsstromen belangrijk is. Het risico blijft bestaan dat gesanctioneerde goederen alsnog Rusland bereiken via deze alternatieve routes.
Het busverkeer in Hoogkerk is het doelwit geworden van vervelend kattenkwaad: de afgelopen weken hebben…
De politie heeft vier personen aangehouden naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de wedstrijd FC…
Het Groningse gemeentebestuur was in eerste instrantie niet van plan om, na de hausse aan…
Samen zijn en naar elkaar omzien. Met die gedachte organiseert het Leger des Heils jaarlijks…
Afgelopen nacht is het flink uit de hand gelopen aan de Oude Ebbingestraat in de…
De Fietsersbond is bezorgd over het proces rond de tijdelijke vervanging voor de Gerrit Krolbrug…