Nieuwe stap gezet naar regionaal Gronings warmtenet

nieuws

Er komt een warmtenet dat 80 duizend woningen en gebouwen van het aardgas af kan halen. Dat hebben diverse samenwerkende partijen afgesproken.

Het gaat om de provincie Groningen, de gemeenten Groningen, Het Hogeland en Eemsdelta, Groningen Seaports, WarmteStad, Gasunie en Enpuls. Gezamenlijk onderzoeken zij of het ontwikkelen van zo’n systeem haalbaar is.

De bedoeling is om gebouwen in de regio uiterlijk in 2035 op een duurzame manier aardgasvrij te maken. Warmtenetten spelen een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelen. In de provincie is grote hoeveelheid (rest-)warmte beschikbaar die daarbij nuttig kan worden ingezet. In de gemeente Groningen wordt al ervaring opgedaan met een warmtenet dat volledig in eigendom is van publieke partijen.

De samenwerkende partijen willen ook in de rest van de provincie warmtenetten mogelijk maken. Het is de bedoeling om voor alle inwoners van de provincie warmte duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar en beschikbaar te maken. Als het project slaagt, kunnen veel woningen en gebouwen worden aangesloten op warmtenetten. Door restwarmte uit de industrie in de Eemshaven en Delfzijl te gebruiken, kan warmte die nu in de Waddenzee of in de lucht verdwijnt, nuttig worden ingezet voor het verwarmen van huizen.

De samenwerkende partijen hebben geen winstoogmerk. Daarom kan de prijs voor warmte betaalbaar gehouden worden. Ook kan project helpen voorkomen dat het stroomnet nog verder overbelast raakt, door de steeds groeiende vraag naar elektriciteit, bijvoorbeeld door het aansluiten van steeds meer warmtepompen.

De slagingskans hangt niet alleen sterk af van goede afspraken tussen de betrokken partijen, bijvoorbeeld over levering, transport en distributie van warmte, maar ook van ondersteuning door het Rijk. “Met elkaar werken we aan een aardgasvrije toekomst, waarbij we de ambitie hebben Groningen van warmte te voorzien die voor iedereen betaalbaar is en waarbij we ook het stroomnet ontzien,” aldus gedeputeerde Johan Hamster.