Foto: Joris van Tweel
Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland gaat veel meer strafzaken zelf afwikkelen, zonder tussenkomst van de rechter. Dat meldt RTV Noord maandagochtend. De maatregel is bedoeld om overvolle rechtbanken ontlasten.
Alleen verdachten waarvoor een celstraf van zes maanden of langer wordt geëist, krijgen nog standaard een rechtszaak. Lichtere misdrijven zoals vandalisme, winkeldiefstal en bedreiging worden voortaan vooral op deze manier afgehandeld. Dan legt het OM zelf een straf op via een strafbeschikking.
Uitzonderingen gelden bij snelrecht of speciale afspraken. Dit systeem bestaat al tien jaar, maar wordt nu veel vaker gebruikt. Naast boetes en taakstraffen kan een strafbeschikking ook een schadevergoeding voor slachtoffers bevatten. Verdachten die niet akkoord gaan, kunnen hun zaak alsnog laten voorkomen. De zaak rond Koen Schuiling is daar een voorbeeld van.
Ook de andere afdelingen van het Openbaar Ministerie in Nederland nemen gelijksoortige maatregelen om de druk op de rechtspraak te verminderen. Hierdoor komt er meer ruimte voor digitale criminaliteit en zware misdrijven.
Marius Stuursma uit Groningen heeft het Pieterpad binnen 24 uur gefietst. In totaal legde hij…
Het plan om een zogeheten autoknip in de Eikenlaan in Selwerd bij de Asingastraat bij…
De invoering van de reclamebelasting in de gemeente Groningen zorgt voor grote onrust onder ondernemers.…
De verlichting in de Martinikerk is kapot en verouderd. Daarom houdt de kerk een inzamelingsactie…
Fascisme is verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Het woord fascisme wordt vandaag de dag steeds…
De website van de provincie Groningen werd maandagochtend een aantal uren platgelegd door een ddos-aanval.…