Zanger en presentator Henk Scholte overleden: “Baken in de wereld van de Groningse taal”

nieuws
Foto: congerdesign via Pixabay

Zanger en presentator Henk Scholte is vrijdagavond op 65-jarige leeftijd overleden. Dat melden meerdere bronnen aan OOG.

Scholte werd geboren op 26 juli 1959 in Emmen. Hij groeide op in Musselkanaal en Stadskanaal. In zijn tienertijd werd hij zanger van de groep Törf, waar hij zijn bijnaam Henkie Törf ook aan te danken had. In 1997 won deze groep de K. ter Laan-prijs van de stichting ’t Grunner Bouk. Cultuur en het uitdragen daarvan was belangrijk voor Scholte. In 1981 was hij één van de oprichters van het Grunneger Tiedschrift Krödde en maakte deel uit van de redactie tot 1995. In 1988 wordt hij Kulturintendant van de Eems Dollard Regio en was vanuit die hoedanigheid betrokken bij verschillende culturele projecten.

Ridder in de orde van Oranje Nassau
Het werk dat Scholte verzette bleef niet onopgemerkt. In 2002 ontving hij de Wessel Gansfortprijs en in 2009 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. In 2012 werd hij lid van de Nederlandse Maatschappij der Letterkunde. Sinds 2003 was Scholte werkzaam voor het Huis van de Groninger Cultuur. Ook presenteerde hij sinds 2000 het dagelijkse streektaalmuziekprogramma Twij deuntjes veur ain cent op Radio Noord.

Jan Veldman: “Hij accepteerde niet wat hem boven het hoofd hing”
Tekstschrijver en muzikant Jan Veldman was een goede vriend van Scholte. “Mien grode vrund Henk is dood”, schrijft hij op Facebook. Toch kwam het nieuws voor hem niet als een verrassing. “Het zat er aan te komen. Henk was al een behoorlijke tijd ernstig ziek. Het opvallende was dat hij zelf niet accepteerde wat hem boven het hoofd hing. Onlangs sprak ik hem nog, waarbij hij de wens uitsprak om samen nog eens naar Duitsland te gaan. Het is er niet meer van gekomen. Hij was ook een hele sterke man. Daarom heeft het waarschijnlijk ook nog lang geduurd, maar de aftakeling was wel zichtbaar.”

“Henk heeft er voor gezorgd dat de Groningse taal weer gewaardeerd werd”
Volgens Veldman is Scholte belangrijk geweest om de Groningse taal op de kaart te zetten. “Voor mij persoonlijk was hij een baken in de wereld van de Groningse taal. Mensen als Henk hebben er voor gezorgd dat de Groningse taal weer gewaardeerd werd, en nog belangrijker, dat hij uitdroeg dat je er artistiek iets mee kon doen.” Op de vraag of zonder Scholte de Groningse taal niet in de schijnwerpers had gestaan, zegt Veldman: “Dat kun je absoluut zo zeggen. Henk was een voorvechter daarvan. Steevast begon hij een gesprek in het Gronings. Overigens was hij niet alleen liefhebber van het Gronings maar ook van de Duitse taal. Henk was een grote vriend van mij. We hebben samen veel meegemaakt.”

Ger Warink: “Ongelofelijk aardige man”
Muzikant Ger Warink is geschrokken van het nieuws. “Ik hoorde het nieuws vanochtend dat Henk gisteravond is overleden. Ook bij mij was bekend dat hij ziek was. Met zijn overlijden verliest de Groningse cultuurscene een icoon. Voor mij is hij heel belangrijk geweest in de muziek. Henk was een ongelofelijk aardige man die een hart van goud had. En ook alle energie die hij gestoken heeft in het op de kaart zetten van de Nedersaksische muziek. Voor mij was het altijd een feestje om met hem te mogen samenwerken.”

Twaalf jaar geleden was Scholte te gast in het tv-programma Herestraat Helemaal: