Categorieën: Nieuws

Kap Betonbos: “Als besluit een dag eerder was genomen had dit veel heisa bespaard”

Het besluit om de kap van het Betonbos vanwege het broedseizoen niet door te laten gaan, had beter een dag eerder genomen kunnen worden. Dat zegt wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen. Volgens de wethouder kan de kap op zijn vroegst in september van start gaan.

Van Niejenhuis reageerde op vragen die door de fractie van de Partij voor de Dieren waren gesteld: “Afgelopen week zijn de eerste snoei- en kapwerkzaamheden in het Betonbos begonnen”, vertelt raadslid Bart Hekkema. “De werkzaamheden zijn stilgelegd door tussenkomst van natuurkenners en bewoners, nadat er nestelende vogels werden aangetroffen. Mijn fractie vindt het onwenselijk dat zulke werkzaamheden plaatsvinden in het broedseizoen. Het broedseizoen vindt plaats van 15 maart tot en met 15 september. Mijn fractie vraagt zich af hoe we dergelijke situaties als deze in de toekomst kunnen voorkomen.”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Beslissing hadden we liever een dag eerder gehad”
De wethouder geeft aan het met de onwenselijkheid eens te zijn. “Maar we hebben wel te maken met een breder vraagstuk. We hebben we te maken met een enorme wooncrisis, waarbij er regelmatig wordt aangedrongen om tempo te maken met het bouwen van woningen. Op de plek van het Betonbos is de afweging gemaakt om huizen te plaatsen. In de afgelopen periode zijn er al vergunningsvrije werkzaamheden uitgevoerd zoals het verwijderen van klimop en het kappen van houtopstanden. De ecoloog van de ontwikkelaar heeft vrijdag de kapwerkzaamheden stilgelegd. Er werden teveel nesten aangetroffen. Wel hadden we deze beslissing liever een dag eerder gehad. Dan was ons veel heisa bespaard gebleven.”

Protestactie
Omwonenden en ecologen vroegen vorige week donderdag een voorlopige voorziening aan tegen de kap van het bos, omdat kappen tijdens het broedseizoen van vogels niet mag. Deze werd echter afgewezen. Donderdagavond ontvingen omwonenden een brief dat de kap vrijdagochtend zou beginnen. Het kort geding, dat de kap moet tegenhouden, wordt pas over twee weken door de rechter behandeld. Vrijdagochtend, na een protestactie waarbij de kap vertraagd was, greep de ecoloog van de ontwikkelaar in.

Betonbos
Het Betonbos is rond 1995 ontstaan op een braakliggend terrein waar tussen de betonfunderingen van enkele gesloopte bedrijven spontaan bomen gingen groeien. Uit een inventarisatie in 2019 bleek het te gaan om zo’n 350 bomen waarvan een groot aantal gebreken vertoonde zoals stambreuk en bastscheuren. Het Betonbos werd jarenlang bewoond door een groep bewoners in woonwagens. Zij moesten afgelopen oktober het terrein verlaten, nadat hun een nieuwe plek was toegewezen op een terrein aan de Gideonweg. Een locatie waar ze met tegenzin naar toe gingen.

“We hebben de ontwikkelaar gevraagd om een goede ecologische scan te maken”
Het roept de vraag op waarom er nu pas met de kap begonnen wordt, aangezien de bewoners al een half jaar vertrokken zijn. Van Niejenhuis: “Ruimtelijke ontwikkeling kost tijd. De eerste stap in het proces is het vaststellen van een omgevingsplan. Vroeger werd dit een bestemmingsplan genoemd. Vervolgens ga je aan de slag met een bomeneffectanalyse en uiteindelijk het aanvragen van een kapvergunning. Als er vervolgens bezwaar wordt gemaakt, dan kom je in maart uit. We hebben de ontwikkelaar gevraagd om een goede ecologische scan te maken. Deze is op vrijdagochtend uitgevoerd. Het was echter beter geweest als dit een dag voor de uitspraak had plaatsgevonden.”

“Men staat niet lachend de bomen om te zagen”
Van Niejenhuis wil ook het beeld bestrijden dat het college er lichtzinnig mee om zou zijn gegaan. “De kap van het Betonbos is voor verschillende fracties in deze raad indertijd een hele moeilijke afweging geweest. Maar dat geldt ook voor de mensen die daar de kettingzaag hanteren. Vaak gaat het om ecologen die dit werk doen. Zij staan niet lachend en tartend met een kettingzaag zwaaiend bomen om te zagen. Maar dit werk moet gedaan worden. En daar gaan we in september mee verder.”

“Situaties moeten op zichzelf beoordeeld worden”
Voor Partij voor de Dieren is het aanleiding om te pleiten voor een algeheel kapverbod tussen maart en augustus. Maar daar gaat de wethouder niet in mee. “Het is belangrijk dat situaties op zichzelf beoordeeld worden. De datum is bovendien arbitrair. Door de klimaatopwarming ontwaakt de natuur tegenwoordig al in februari. Van situatie tot situatie is het belangrijk dat er een goede inschatting gemaakt wordt of het wel of niet kan.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kian haalt 8.115 euro op voor kinderafdeling UMCG met verkoop 21.000 kniepertjes

De 10-jarige Kian Sijp heeft samen met zijn oma Greta woensdagmiddag een check van 8.115…

33 minuten geleden

Minder vaak maaien ten faveure van insecten: “Het mag best een beetje wild zijn”

De gemeente gaat minder vaak maaien op plekken waar het niet beslist noodzakelijk is. Een…

1 uur geleden

Donderdag begint mistig, later op de dag zonnige perioden

Na twee dagen van nauwelijks zichtbare, natmakende regen, wordt Groninger getrakteerd op wat meer zonnestralen.…

2 uur geleden

Busbaan door Vinkenstraat blijft mogelijkheid: “U bent de SP voor het blok aan het zetten”

De plannen om een busbaan aan te leggen via de Vinkenstraat, E. Thomassen à Thuessinklaan…

2 uur geleden

Fatbike en auto botsen op elkaar bij Kardinge

Woensdagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden op de Bieskemaar bij Kardinge. Een automobilist en een jonge…

3 uur geleden

Teistert vogelgriep het Woldmeer in Meerstad?

De afgelopen twee weken is een bijzonder hoog aantal dode ganzen rond het Woldmeer in…

4 uur geleden