Kraanvogels nemen hun intrek in De Onlanden: “Heel bijzonder”

nieuws
Foto: Вых Пыхманн - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28632601

De afgelopen jaren nam de slechtvalk al zijn intrek in De Onlanden en vorig jaar vestigde de zeearend zich in het gebied. Dit jaar komt de kraanvogel daarbij. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten noemt het goed nieuws.

“De afgelopen jaren is er wel eens een kraanvogel over het gebied getrokken”, vertelt Zwiers. “Onlangs was ik echter bezig met een excursie en toen we op de uitkijktoren stonden, hoorde ik het onmiskenbare getrompetter van de kraanvogel. Dat had ik nog niet eerder gehoord in De Onlanden. Afgelopen week hoorde ik het geluid nogmaals. Voor mij als boswachter is duidelijk dat de kraanvogel zich duidelijk in het gebied aan het oriënteren is. Dat wil niet zeggen dat we dit seizoen gelijk een broedgeval zullen hebben, maar ze zijn wel aan het zoeken.”

Kraanvogel
De kraanvogel lijkt op de ooievaar, maar is groter. Het dier heeft een spanwijdte van 1,8 tot 2,0 meter. Het verenkleed is overwegend licht blauwgrijs met op de rug roestkleurige vlekken. De achterkant van de kop is wit; de keel is zwart. Ook bovenop de kop bevindt zich een zwart gedeelte met een donkerrode kruin. Kraanvogels zijn erg actieve vogels die opvallen vanwege hun balts en dans. Met name in het voorjaar wordt er luidruchtig naar elkaar geroepen. De afgelopen twee- tot driehonderd jaar was de kraanvogel in ons land geen broedvogel. Door uitbreiding van het Duitse broedgebied in westelijke richting zijn er in Nederland weer broedende kraanvogels. In 2001 verbleven er drie paren in het Fochteloërveen gedurende de broedtijd. Een van deze paren kreeg daar begin mei een jong. In 2019 werden er 35 broedparen geteld.

The call of the wilderness
Zwiers is trots: “Met de slechtvalk, de zeearend en nu de kraanvogel wordt het een beetje ’the call of the wilderness’. Het stemt mij positief dat het met De Onlanden de goede kant op gaat.”