Armoede de baas
In alle Groningse gemeenten lopen projecten om armoede aan te pakken. Inmiddels weten we al aardig goed wat er nodig is om armoede tegen te gaan. Dat het niet alleen een kwestie van geld is maar dat bijvoorbeeld het wegnemen van stress en maatwerk vanuit de overheid essentieel zijn. In deze serie gaan we op zoek naar projecten die daadwerkelijk effectief zijn in het verlichten, voorkomen of bestrijden van armoede.
Afleveringen
Aflevering 1: Kansrijk Oost
In de stadswijk Beijum in Groningen loopt het project Kansrijk Oost. Hier kunnen mensen een buddy krijgen die hen bijstaat in hun stappen om uit hun armoedesituatie te komen.
Aflevering 2: Potjeswijzer
In de gemeente Westerkwartier is op 14 maart 2022 de Potjeswijzer in gebruik genomen. Dit is een website waarop je heel eenvoudig kan zien welke regelingen en toeslagen van gemeente en andere organisaties voor jou gelden. En het bespaart de gemeente een hoop administratieve rompslomp.
Aflevering 3: Voorzieningenwijzer
In de gemeente Midden-Groningen is men vorig jaar begonnen met De Voorzieningenwijzer. Met dit programma kun je zien welke gemeentelijke regelingen voor minima in jouw gemeente gelden en met een adviseur kan je kijken wat specifiek voor jou geldt.
Aflevering 4: Zonnecarport
In Zuidhorn komt op de parkeerplaats achter het gemeentehuis een enorme carport met zonnepanelen. Een deel van de opbrengst gaat naar mensen die moeite hebben om hun energierekening te betalen.
Aflevering 5: Voorlezen
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en leesvaardigheid van kinderen. Wie geen tijd heeft of de taal niet voldoende machtig is om zijn kinderen voor te lezen kan hulp vragen aan vrijwilligers van Humanitas. Zij komen dan regelmatig bij je thuis om de kinderen voor te lezen.
Aflevering 6: Geld & Grip
Om handig met geld om te gaan moet je niet alleen kunnen budgetteren en begroten, maar vooral moet je weten wie je bent en hoe je denkt over geld. In de cursus Geld & Grip kun je dat leren.
Aflevering 7: Jasmijn Kracht on Tour Fonds
Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn in Groningen heeft een potje geld voor alleenstaande moeders zonder opleiding die een beroep willen leren: het Jasmijn Kracht on Tour Fonds. Hieruit kunnen schoolgeld en boeken worden betaald.
Aflevering 8: Dorpsondersteuner
In Wedde helpt de dorpsondersteuner samen met een groep vrijwilligers mensen met klussen als belastingformulieren invullen, toeslagen aanvragen, maar ook grasmaaien of chaufferen bij een bezoek aan een arts.
Aflevering 9: Sterk uit armoede
De stichting Sterk uit armoede leidt mensen in armoede op tot het vak ervaringsdeskundige. Zij kunnen worden ingehuurd door organisaties die te maken hebben met mensen in armoede, zoals scholen, overheid of zorginstellingen.
Aflevering 10: MUP
Het Armoedefonds deelt gratis tampons en maandverband uit via MUP’s, Menstruatie Uitgifte Punten. In Groningen zijn ook MUP’s zoals in De Oude Bieb in Lewenborg en Gea’s Weggeefwinkel in Vinkhuizen.
Aflevering 11: Minimaloket
Een website waarop alle regelingen en voorzieningen voor bijstandsgerechtigden staan bereikt niet iedereen die daar gebruik van zou kunnen maken. Daarom is de gemeente Groningen in 2017 begonnen met het Minimaloket. Hier kun je terecht voor hulp bij het vinden en aanvragen van regelingen en voorzieningen.
Aflevering 12: Eurocoach
Jongeren met geldproblemen kunnen bij de Groningse Kredietbank hulp krijgen van een eurocaoch om hun geldzaken op orde te krijgen.
Aflevering 13: Stadjers hand in hand
In het project Stadjers hand in hand worden mensen in armoede met de daarmee gepaard gaande stress bijgestaan door een coach, een medemens die naast je gaat staan om je te steunen.
Aflevering 14: Vrienden voor elkaar
De Vrienden voor elkaar in Winsum helpen mensen die het financieel moeilijk hebben. Met acties zoals het uitdelen van Kerstpakketten, het helpen bij het doen van belastingaangiftes en het geven van geld voor uitjes, maar ook met het helpen van mensen in acute nood.
Aflevering 15: Schuldhulpmaatje Oldambt
De maatjes van Schuldhulpmaatje helpen om inzicht te krijgen in financiën en om stappen te ondernemen om dit op orde te krijgen. Schuldhulpmaatje zit in zo’n honderd plaatsen in Nederland en in Oldambt zit één van de grootste afdelingen.
Aflevering 16: Cash to Grow
Sparen in een groep is makkelijker dan in je eentje. Cash2Grow is een organisatie die het groepssparen wil stimuleren, ook voor mensen met een kleine beurs. Bij Vrouwencentrum Jasmijn in de stad is zo’n spaargroep actief.
Aflevering 17: Sociaal raadsvrouw
Jolanda van de Kamp is sociaal raadsvrouw in Appingedam en Loppersum. Ze helpt mensen die zelf niet zo goed zijn in het regelen van zaken als scheiding, overlijden of een nieuwe baan na een periode van bijstand.
Aflevering 18: Wat werkt?
Erik Meij is armoede-onderzoeker aan de RUG en voor het Sociaal Planbureau Groningen. Vanuit zijn onderzoek doet hij aanbevelingen en geeft hij handvatten aan organisaties en professionals die werken met mensen in armoede.
Praktische Informatie
Makers: | Hendrik Jan van Telgen en Lisa Terpstra |
Financiering: | Provincie Groningen, Roode of Burgerweeshuisfonds, Riki fonds, Kammingafonds, Emmapleinfoundation, OOG |
Publicatie: | 2022/2023 |